SBM

Personeelsadvies
& competentie-
management

Bedrijfsoplossingen
op maat

Open bedrijfs-
opleidingen

header Image Map
Anders en beter organiseren.  Hoe doe je dat?

Anders en beter organiseren. Hoe doe je dat?

19-04-2017

 

0 reacties geplaatst

Tags: IAO, innovatieve arbeidsorganisatie

 


Bedrijven die groeien trappen vaak in de valkuil: men gaat gaandeweg extra functies, afdelingen en lagen creëren. Op die manier ontstaat er een functionele opdeling in operationele afdelingen (voorbereiding, productie, logistiek, etc.) en ondersteunende diensten (met specialisten op vlak van techniek, kwaliteit, HR, etc.).

Dergelijke organisatiestructuren staan garant voor interne spanningen en afstemmingsproblemen, die men dan tracht te compenseren met een sterke hiërarchische bovenbouw (managers, ploegbazen, etc.) en een controlerende, sturende stijl van leidinggeven.

Leidinggevenden komen in een rol waar ze continu in de weer zijn met het blussen van operationele brandjes, waardoor er weinig tijd overblijft voor bijvoorbeeld innovatie en tactische en/of strategische activiteiten.

Typisch is dat de medewerkers met uitvoerende jobs in een dergelijke opzet een minder proactieve houding gaan vertonen. Gevolg: weinig betrokkenheid, veel verloop en moeite met het aantrekken van nieuwe mensen.

Om sterke resultaten te behalen is een totaalaanpak nodig. Alle radertjes in je organisatie spelen immers op elkaar in. In deze sessies leer je kijken naar je organisatie als een geheel en wordt je aangezet en gecoacht om initiatief te nemen en verbetering in gang te zetten.

SBM organiseert en ontwikkelt deze sessies samen met het innovatieplatform Flanders Synergy. Flanders Synergy heeft kennis en methodieken ontwikkeld die je rol als architect van je organisatie versterken.

In februari was er terug een kick-off van een 5-daags traject ‘Innovatieve arbeidsorganisatie in de praktijk’.  

De eerste sessie ging door in de kantoren te Zwijnaarde.  Na de introsessie zijn we welkom bij een gastbedrijf.  En bezoeken we Daikin, Vandevelde, De Zonnehoeve, en TE Connectivity.

Dit voorjaar richt het programma zich naar industriële bedrijven en sociale economie-bedrijven met een productie-eenheid. Vanaf najaar 2017 ook specifiek voor social profit en overheid: reserveer nu al uw plaats!

www.sbmopleidingen.be/IAO


0 reacties geplaatst

Plaats een nieuwe reactie

Onze partners

Met de steun van

© Copyright 2017 door Skilliant cvba| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België